
Studie af nationallykke verden rundt
Ved du, hvad verdens lykkeligste land er? (Spoiler alert: det befinder sig et eller andet sted i Norden.) Hvert år kommer der en rapport fra organisationen World Happiness Report (WHR), som giver indblik i hvordan det går med lykken på tværs af landsgrænser. Det er oftest sådan, at resultaterne ikke er en stor overraskelse, med veludviklede lande, som scorer i toppen, mens fattige lande samt lande i krig lander på bundet.
I dette projekt (som jeg arbejdede på mellem april 2023 og januar 2024), dykkede jeg ned i dataene for at udforske hvordan lykkeniveauerne har udviklet sig over tid samt for at finde ud af, hvilke faktorer har den største effekt på nationallykken. Til sidst brugte jeg det kendskab til at forudsige hvilke lande kommer i toppen af listen i rapporterne for 2023-2024, lang tid inden dataene for disse år er indsamlet! Herunder opsummerer jeg mine resultater, men for at få alle indsigter, anbefaler jeg, at du downloader min gratis infographic (tilgængelig kun på engelsk).
Nationallykke er på vej ned ad bakken
Mennesker verden rundt er nu mindre lykkelige end de var for ca. to årtier siden, og den globale lykke har set et fald på 14% i perioden 2005-2022, ligesom grafen nedenfor viser:
Den største tilbagegang i nationallykke ses i lande, som er under ekstraordinært besværlige omstændigheder, såsom Afghanistan, Libanon og Venezuela, mens de største forbedringer i resultaterne ses i flere afrikanske og østeuropæiske lande.
Lykkeniveauet afspejler udvikling og regeringskvalitet
Nationallykken er stort set defineret af hvor veludviklet og velregeret et land egentlig er. Når man tager adskillige økonomiske, politiske, sociale og sundhedsmæssige faktorer i betragtning, er det muligt at forklare op til 74% af de forskelle i lykke, vi ser på tværs af grænser og over tid.
Denne konklusion kom jeg frem til ved at teste en række ridge-regressionsmodeller, hvor den model, som bedst repræsenterede dataene, tog højde for 27 faktorer i alt. Dem, der havde den største relative effekt på nationallykken var BNP pr. indbygger, ledighedsprocenten blandt den kvindelige befolkning, samt sundhedsudgifterne pr. indbygger og korruptionsniveauet i landet. De andre faktorer, som havde en betydelig effekt på lykkeniveauet, kan ses i grafen nedenunder:
Fremtidig lykke kan forudsiges med en stor præcision
Over de sidste 17 år har Danmark konsekvent været blandt de top 3 lykkeligste lande i verden, en bedrift, landet har opnået ikke mindre end 16 gange. Mange af de andre lande, som dukker op på toppen, har også været blandt landene med de bedste resultater år efter år. Set i lyset af disse konsekvente historiske tendenser besluttede jeg mig for at udforske hvordan landenes lykkeresultater kommer til at se ud over de næste par år (med den antagelse, at de historiske tendenser kommer til at udspille sig i fremtiden uden de store ændringer).
Dette indebar udviklingen af en maskinlæringsmodel (random forest), som kunne lave prognoserne. Modellen var trænet på data fra alle tidligere år, bortset fra det sidste års resltater (2022), og var optimeret for at få en bedre nøjagtighed. Inputvariablerne i modellen var udvalgt på baggrund af ridge-regressionsanalysen. Værdien af nogle af disse variabler var ukendt i de fremtidige år, så disse blev beregnet ved at projicere de historiske tendenser ud i fremtiden. Hvis man antager, at de historiske tendenser, man ser på landeplan, også holder vand i løbet af prognoseperioden, vil modellen være i stand til at forudse nationallykken med en præcision på op til 96%.
Ifølge modellens output, vil de 10 lykkeligste lande i 2023 være:
- Finland (forventet lykkeresultat: 7.65)
- Danmark (7.61)
- Schweiz (7.43*)
- Island (7.43)
- Norge (7.43)
- Sverige (7.28)
- Nederlandene (7.27)
- Luxembourg (7.17)
- Østrig (7.16)
- New Zealand (7.05)
Ligeledes vil de 10 lykkeligste lande i 2024 være:
- Danmark (forventet lykkeresultat: 7.62)
- Finland (7.57)
- Schweiz (7.40)
- Island (7.38)
- Norge (7.28)
- Luxembourg (7.19)
- Østrig (7.15)
- Nederlandene (7.14)
- Sverige (7.06)
- Australien (7.02)
Disse prognoser er selvfølgelig baserede på antagelsen, at de historiske tendenser vil fortsætte i fremtiden, og at de underliggende sammenhænge i dataene også vil finde sted i fremtiden. Derfor vil det være spændende at finde ud af, hvor akkurate disse prognoser viser sig at være når de reele resultater bliver offentliggjort!
📊📖 Hent projektets gratis infographic, som indeholder alle indsigter her (tilgængelig kun på engelsk).
🔎📈 Gå i dybden med analysen på projektets GitHub side.
Note: tallene i disse lister er afrundet til to decimaler, men i virkeligeden beregner modellen flere decimaler end dem, som vises her. Dette forklarer hvorfor lande, som ser ud til at have det samme resultat, har forskellige positioner på listen.
Kilde til hovedbillede: Egen produktion